22 Temmuz 2020 Çarşamba

Sedef Hastalığında Sindirim Sorunları, Hastalığın Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Sedef hastalığı, aynı zamanda otoimmün hastalıklar olan bazı sindirim bozuklukları ile ilişkilidir.Şu anda, özellikle genlerinize yazılan bu sindirim sorunlarından birini elde etmenizi önlemek için yaşam tarzınız hakkında değiştirebileceğiniz hiçbir şey yoktur.Karmaşık ilişki üzerine araştırmalar sürüyor ve daha öğrenilecek çok şey var. İşte şimdiye kadar bildiğimiz.

Sedef hastalığı ve IBD

Sedef hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı veya IBD arasında güçlü bir bağlantı vardır. IBD, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (UC) içerir. Crohn'lar mide ve bağırsakların herhangi bir bölümünü etkileyebilir; UC genellikle GI yolunuzun, kolonun ve rektumun alt kısımlarını etkiler.

Bilim adamları, ciddi otoimmün hastalıkları olan on binlerce insanın gen modellerine baktıktan sonra, aynı problem genlerinin sedef hastalığı, Crohn ve UC'den sorumlu olabileceğini buluyorlar. Bu durumlar da iltihabı benzer şekilde tetikler.

Cildiniz ve bağırsaklarınız, şeyleri daha kolay emen dokudan oluşan organlardır, bu nedenle her ikisinin de hassas olması ve vücudunuzda dolaşan iltihaplanma sinyallerine tepki vermesi şaşırtıcı değildir.

Bir çalışma, sedef hastalığı olan 10 kadından 1'inin bir IBD geliştirdiğini bulmuştur. (Sedef hastalığı ile bağlantılı başka bir durum olan psoriatik artritli olanlar için olasılıklar daha da yüksekti.) Sedef hastalığı olan kişilerin Crohn'ları alma olasılığı 2.5 kat ve UC alma olasılığı 1.6 kat daha fazladır. Bazı insanlar önce sindirim bozukluğu ve daha sonra sedef hastalığı geçirir.

IBD ve sedef hastalığı da obezite ile bağlantıyı paylaşır. Yağ dokusu, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudun çalışma şeklini değiştiren kimyasallar yapıyor gibi görünüyor. Fazladan fazla kilo almak sedef hastalığı, Crohn ve UC'ye sahip olma ihtimalinizi artırır. Ayrıca daha hızlı kötüleştirebilir ve tedavileri daha az etkili hale getirebilir.

Sedef ve Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığınız olduğunda, buğday, çavdar ve arpadaki bir protein olan glüteni sindiremezsiniz. Çölyak hastalığı ince bağırsağınıza zarar verebilir ve anahtar besinleri emmesini önleyebilir.

Sedef hastalığı olan kişilerde çölyak hastalığına yakalanma şansı yaklaşık 3 kat daha yüksektir. Her 100 kişiden yaklaşık 4'ü var. Araştırmalar, çölyak hastalığına bağlı spesifik antikor seviyeleri ne kadar yüksek olursa, sedef hastalığının daha kötü olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

Nokta Belirtileri

Sindirim sorunları belirtilerine dikkat edin ve doktorunuza söyleyin, böylece test edilebilir ve gerekirse tedavi planınızı değiştirebilirsiniz.

IBD (Crohn hastalığı, ülseratif kolit) belirtileri şunları içerir:

İshal
Göbek krampları
Kaka kanında
IBD semptomları, tipleri ve nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yetişkinlerde çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı belirtileri şunları içerebilir:

İshal
Kötü kokulu kaka
yorgunluk
Zayıf, baş dönmesi veya nefes darlığı hissetmek
Soğuk eller ve ayaklar
Boğaz, ağrılı eklemler

Çölyak hastalığını psoriatik artrit için karıştırabilirsiniz, çünkü her ikisi de eklem ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir. Doktorunuz glutenin sizi etkileyip etkilemediğini kontrol etmek için antikor seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Çölyak hastalığınız olup olmadığını nasıl öğreneceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Her İki Koşulu da Yönetme

Gastroenterolog adı verilen bir uzmanın yanı sıra sağlık ekibinizde bir dermatolog olması genellikle yararlıdır. Siz ve ekibiniz, semptomlarınızın ne ve ne kadar şiddetli olduğuna ve uğraşmak istediğiniz ilaç yan etkilerine bağlı olarak sizin için hangi tedavinin doğru olduğuna karar verebilirsiniz.

Aynı ilaç hem sedef hastalığınız hem de IBD için işe yarayabilir. Ancak bazı biyolojik ilaçların, zaten IBD'si olan biri için bir parlamayı tetikleme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.

Glutensiz bir diyetin uygulanması, bazı insanların sedef lezyonlarını temizlemesine ve çölyak tedavisine yardımcı olmuştur. Dahası, glutensiz kalmak, çölyak semptomları veya hastalık belirtileri olmasa bile, gluten duyarlılığı için pozitif test eden insanlara yardımcı oldu.

Besleyici bir diyet ve düzenli egzersiz dahil olmak üzere sağlıklı alışkanlıklar, daha iyi hissetmenize, alev alma şansınızı azaltmanıza ve tedaviden daha iyi sonuç almanıza yardımcı olabilir. Tabii ki, ilacınızı yönlendirildiği gibi alın. Sigara içmeyin ve ne kadar alkol içtiğinizi sınırlayın. Belki de bir destek grubuna katılarak stresi azaltmanın yollarını bulun.Doktorunuza yeni veya değişen semptomlar hakkında bilgi verin.!

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...