22 Temmuz 2020 Çarşamba

Ülseratif Kolit Diyet Planı Yapın - Kolit Diyeti Nasıl Yapılmalı?

Ülseratif kolitiniz (UC) olduğundan, yediklerinize dikkat etmek için zaman ayırmaya değer. Gıdalar hastalığa neden olmaz, ancak bazıları alevlerinizi söndürür.Bu tetikleyicilerden nasıl uzak durursunuz, ancak yine de ihtiyacınız olan besinleri alabilirsiniz? Bir diyet planı çok yardımcı olabilir.

İyiyi ve Kötüyü İzleyin

UC'li herkese yardımcı olacak tek bir diyet yoktur. Durum zamanla da değişebilir, bu nedenle planınızın da esnek olması gerekir. Anahtar, sizin için neyin işe yaradığını bulmaktır.

Düzenli kalmak için bir yemek günlüğü tutun. Akıllı telefonunuzu veya küçük bir dizüstü bilgisayarı kullanarak, ne yediğiniz ve içtiğinizi ve hem iyi hem de kötü hissetmenizi nasıl sağladığını kaydedin. Biraz zaman ve sabır gerektirir, ancak durumunuzu izlemenize ve diyet planınıza ince ayar yapmanıza yardımcı olacaktır.

Yemeklerinizi hazırlarken, dengeli bir diyetin size yeterli protein, kepekli tahıllar ve taze meyve ve sebzeler verdiğini unutmayın.

Bakkalda veya istediğiniz restoranlarda menülerde her şeyi yiyemeyebilirsiniz. Ancak semptomlarınızı tetiklemeden keyif alabileceğiniz kişilere odaklanmaya çalışın. Yemek hazırlığınızdaki bazı ince ayarlar, sebzeleri buharda pişirmek veya az yağlı süt ürünlerine geçmek gibi bazı yiyecekleri yemeyi kolaylaştırabilir.

Bazı insanlar düşük kalıntılı bir diyet veya düşük lifli diyet uygularlar ve günde yaklaşık 10-15 gram lif alırlar. Bu, tuvalete daha az gitmenize yardımcı olabilir.

UC'niz varsa, sorun çıkarabilecek öğelere dikkat edin:

Alkol
Kafein
Karbonatlı içecekler
Süt ürünleri, eğer laktoz intoleransınız varsa
Kuru fasulye, bezelye ve baklagiller
Kurutulmuş meyveler
Kükürt veya sülfat içeren gıdalar
Lif oranı yüksek gıdalar
Et
Fındık ve gevrek fındık ezmesi
Patlamış mısır
Sorbitol içeren ürünler (şekersiz sakız ve şekerlemeler)
Çiğ meyve ve sebzeler
Rafine şeker
Tohumlar
Baharatlı yiyecekler

Başka neler yardımcı olur?

Doktorunuz ve diyetisyen, hangi yiyeceklerin sizin için en uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacak harika kaynaklardır. Onları nasıl hissettiğiniz ve ne yediğinize dair döngüde tutun. Sorularınızı yanıtlayabilir ve ihtiyacınız olan beslenmeyi almanıza yardımcı olabilirler.

Dengeli bir diyet yiyemiyorsanız, kalsiyum, folik asit ve B12 vitamini gibi takviyeler almanız gerekebilir. Doktorunuza planınızın bir parçası olup olmadıklarını sorun.

Gün boyunca üç büyük yemek yerine küçük öğünlerle daha iyi sonuç verdiğinizi görebilirsiniz. Diyet planınızı yaparken, sağlıklı atıştırmalıklar için yanınızda taşıyabileceğiniz yiyecekleri düşünün.


UC ile Savaşabilecek Yiyecekler

Bazı araştırmalar, bazı besin maddelerinin bağırsaklarınızdaki UC'nin neden olduğu tahriş ve şişlik ile savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bilim adamları, linoleik asidin (ceviz, zeytinyağı, yumurta sarısı ve hindistancevizi yağı gibi gıdalarda bulunan) durumu olan insanları nasıl etkilediğini incelediler. Herkesin bu "iyi" yağa ihtiyacı olmasına rağmen, aşırıya kaçmayın, çünkü çok fazla alırsanız iltihapta rol oynayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Diğer çalışmalar, EPA (eikosapentaenoik asit) adı verilen bir omega-3 yağ asidinin iltihapla savaşabileceğini göstermektedir. Bu, vücudunuzdaki lökotrienler adı verilen bazı kimyasalları bloke eden başka bir “iyi” yağdır. Balık yağı iyi bir EPA kaynağıdır.

Bazı çalışmalarda, UC'li kişiler yüksek doz aldıklarında bazı faydalar gördüler. Yine de birçok insan balık tadından hoşlanmadı. Aminosalisilatlara (5-ASA adı verilen ilaç) balık yağı eklemenin yararlı olabileceğine dair bazı kanıtlar da vardır, ancak bu kanıtlanmamıştır. DHA, balık yağında bulunan ve iltihabı uçurabilen başka bir omega-3'tür ve bazı UC'li insanlar tarafından kullanılır.

Bazı araştırmalar ayrıca probiyotik adı verilen bağırsak sağlıklı bakterilere sahip yoğurtun iltihabı hafiflettiğini göstermektedir. Bilim adamları hala UC ve benzeri rahatsızlıklara sahip insanlara nasıl yardımcı olabileceklerini araştırıyorlar.

Bazı insanlar ayrıca, etlerde, meyvelerde, süt ürünlerinde ve diğer birçok gıdada bulunan yüksek oranda fermente edilebilir karbonhidrat olan FODMAP'lerde düşük bir diyetin UC semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Ancak kanıtlar belli değil. Ve yakın izleme olmadan, belirli yiyecekleri kısıtlayan herhangi bir diyet, yetersiz beslenme ve diğer sorunlara yol açabilir.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...