22 Temmuz 2020 Çarşamba

Ülseratif Kolit Bir Gıda Günlüğü Başlatma ve Ülseratif Kolit Yemek Listesi

Sadece diyet ülseratif kolit veya diğer inflamatuar bağırsak hastalıklarına (IBD) neden olmaz ve bazı gıdalardan kaçınmak bu koşulları iyileştirmez. Chicago Üniversitesi İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Merkezi eş direktörü David T. Rubin "Ancak uygun bir diyetin uygulanması semptomların hafifletilmesine ve iyileşmenin desteklenmesine yardımcı olabilir" diyor. Başka bir deyişle, doğru yiyecekleri seçmek ülseratif kolit ve diğer kronik durumlarla yaşamayı çok daha kolay hale getirebilir.

Doğru bir diyet iki anlama gelir:

• Sindirimi kolay ve hatta bağırsakları rahatlatabilecek yiyeceklerden oluşan besleyici yemekler yemek.

• Semptomlarınızı tahriş eden veya başka şekilde ağırlaştıran yiyeceklerden kaçınmak.

Kulağa kolay geliyor. Ancak pratikte, hangi yiyeceklerin seçileceğini ve hangilerinin kaçınılacağını bilmek zor olabilir. Bazı öğeler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere IBD suçlularının listelerinde sıklıkla görülür:

• Tohumlar

• Patlamış mısır

• Kafein içeren gıdalar

• Asidik Gıdalar

Ancak doktorlar, bir kişi için değil, bir kişi için sorun yaratan şeyin çok az kafiye veya nedeni olduğunu söylüyor. Aynı hasta bile bir öğünde değil, bir öğünde belirli bir yiyecekle alevlenebilir.

Hangi gıdaların belirtilerinizi etkilediğini nasıl bilebilirsiniz? Uzmanlar, en iyi stratejinin bir yiyecek ve semptom günlüğü tutmak olduğunu söylüyor. “Her hasta farklı,” diyor Rubin. "Bireysel deneyim gıda seçiminize rehberlik etmelidir. Bu yüzden birkaç hafta boyunca bir gıda günlüğü tutmak çok yararlı olabilir."

Sevgili Günlük: Diyet ve Ülseratif Kolit

Fikir basit. Bir süre boyunca tam olarak ne yediğinizi ve daha sonra nasıl hissettiğinizi kaydederek, semptomlarınızın alevlenmesine neden olan belirli yiyecekleri yakalayabilirsiniz. Ayrıca sindirim sisteminizi rahatlatan yiyecekleri de tanımlayabilirsiniz.

Yemeklerinizi kaydetmeyi sizin için uygun hale getirin. Bazı diyetisyenler yanınızda taşıyabilecek kadar küçük bir defter kullanmanızı önerir. Bu şekilde gün boyunca yemeklerde ve aralarında ne yediğinizi not edebilirsiniz. Diğerleri, bir dizüstü bilgisayarı yatağın yanında tutmanın ve o gün uyumadan önce yediğiniz her şeyi kaydetmenin iyi olduğunu söylüyor.

IBD ile Ne Yenir yazarı RD diyetisyen Tracie Dalessandro, "Çoğu insan 24 saatlik bir süre boyunca ne yediklerini hatırlamakta oldukça başarılı" diyor. "Günlüğü sadece günde bir kez doldurmanın birçok insan için her yemekten sonra çekmekten daha kolay ve rahat olduğunu düşünüyorum."

Ülseratif Kolit Günlüğü Tutmak: En İyi Sonuçlar İçin 5 İpucu

Hangi yaklaşımı seçerseniz seçin, bu stratejiler hatırlanmaya değer:

• Yediğiniz her şeyi yazın. Bir yiyecek ve semptom günlüğü yalnızca her şeyi kaydederseniz çalışır. Envanteriniz ne kadar doğru olursa, alacağınız bilgiler de o kadar güvenilir olur. Diyetisyeniniz ayrıca ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini sağlayan dengeli bir diyet yediğinizden emin olmak için yemek günlüğünüzü de incelemek isteyebilir, bu nedenle doğru bir kayıt çok önemlidir.

• Tutarları ve gıdaların nasıl hazırlandığını kaydedin. Bazı insanlar büyük porsiyon çikolatadan rahatsız olur, ancak ısırık büyüklüğünde bir parça tarafından rahatsız edilmez. Izgara tavuk iyi giderken kızarmış tavuk semptomları şiddetlendirebilir. Sadece ne yediğinizi değil, ne kadar ve nasıl hazırlandığını yazın.

Ülseratif kolit semptomlarınızı takip edin. Bazı insanlar nasıl hissettiklerini tanımlamak için 1 ila 10 arasında bir ölçek kullanırlar. Diğerleri yazılı notları tercih eder. Mümkün olduğunca doğru olmanıza yardımcı olan herhangi bir sistemi kullanın.

• Denemekten korkmayın. Bir yiyecek ve semptom günlüğü tutarken, korkudan kaçınmaya eğilimli küçük miktarlarda yiyecekleri deneyin, sorunlara neden olurlar. Bu şekilde, sizin için gerçekten sorun olup olmadığını test edebilirsiniz. Bir şeyin büyük bir porsiyonu sizi rahatsız ediyorsa, porsiyon boyutunu ikiye kesmeyi deneyin. Hedefinizin olabildiğince çeşitli yiyecekler yemek olduğunu unutmayın.

• Günlüğünüze en az üç hafta sadık kalın. Kalıpları gözlemlemek için bu kadar zamana ihtiyacınız olacak. Diyetinize yeni yiyecekler getirirseniz, her zaman bir yiyecek ve semptom günlüğü tutmaya devam edebileceğinizi unutmayın.

Bir Günlük Size Ne Anlatacak?

Bazı durumlarda günlüğünüzden sonuçlar çıkarmak kolay olabilir. Calif La Jolla'daki Scripps Klinik Tıp Merkezi'nin gastrointestinal programı direktörü Walter J. Coyle, "Belirli bir yemek daha sonra size her zaman sorun veriyorsa, bundan kaçınmayı biliyorsunuz" diyor.

Genellikle desenler o kadar basit değildir. Sonuçta yemekler, farklı preparatlarda ve farklı miktarlarda birçok farklı gıdadan oluşur. Ülseratif kolitin odaklandığı büyük bağırsaklara ulaşmak için gereken süre, farklı yiyecekler için de değişir. Gerçek sorunun belirlenmesi, deneme yanılma gerektirebilir.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...