30 Eylül 2020 Çarşamba

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; dikkatli bir dikkat gerektirir. Bitkilerinizi, büyümek ve güçlenmek için beslenmeye ve sağlıklı bir ortama ihtiyaç duydukları için çocuklarınız gibi düşünün. Uygun aydınlatma, iyi besinler içeren toprak, su ve dikkatli dikkat ile bahçeniz en iyi sebzelere sahip olacaktır.
 

SEBZELERİ DAHA BÜYÜK VE HIZLI BÜYÜTME YOLLARI

En büyük ve en hızlı üretilen mahsulleri üretmek için bahçenizi büyütürken göz önünde bulundurmanız gereken beş ipucu aşağıda verilmiştir.

1. TOPRAK

Bol bir hasat elde etmek için yapabileceğiniz en önemli şey bitkilerinize besleyici toprak sağlamaktır. Bu, daha güçlü bir bitki ile sonuçlanan kök sistemlerini oluşturmaya yardımcı olur. Toprağınıza organik gübre eklemek, bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu anda besinlerin mevcut olmasını sağlayacaktır. 

Gübre aynı zamanda daha sağlıklı toprak oluşturur ve böcek sorunlarını sınırlar. Unutmayın, domates ve biber gibi meyve bitkileri yetiştiriyorsanız, toprağın fosfor ve potasyum açısından yüksek olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Marul veya lahana gibi yapraklı sebzeler yetiştirirken, azot bakımından zengin toprağa ihtiyacınız olacak.

Paradan tasarruf etmenizi sağlayacak kendi organik gübrenizi yapmanın basit yolları vardır. Toprağın altına gömülmüş doğranmış muz kabukları, biber ve domateslerinize yardımcı olan fosfor ve potasyum açığa çıkarır. Karbonatlı su, tümü sebzeleriniz için avantajlı olan karbon, oksijen, hidrojen, fosfor, potasyum ve sodyum gibi makro besinleri içerir.

Colorado University Boulder'da yapılan bir araştırmaya göre, karbonatlı su, bitkinin kök sistemi tarafından kolayca emilen bu çözünmüş besinleri içerdiği için bitkilerin daha hızlı ve daha yeşil büyümesini sağlıyor. Kahve telvesi ayrıca kalsiyum, potasyum, nitrojen ve fosfor bakımından yüksektir. Havuç, kereviz ve karnabahar bitkinizin tabanına yerleştirilen kahve telvesinden faydalanacaktır.

2. SU

Daha büyük sebzeler derin sulama gerektirir, yoksa meyveler yarılır. Yağmuru dengeleyecek bir zamanlayıcı damla sulama sistemi kullanmayı düşünün. Bu, bitkilerinizin köklerini doğrudan su kaynağına maruz bırakacaktır. Damlatıcıyı bir su kaynağına bağlarsınız ve bir besleyici hortumundan akar. Yağmur suyu, sebzelerinizi sulamanın en iyi yoludur çünkü musluk suyundan daha az kirletici içerir ve çoğu bitkinin yararlandığı bir pH seviyesine sahiptir, bu da daha iyi büyümeyi teşvik eder. 

Mümkün olduğu kadar çok yağmur suyu toplamak için su varilleri eklemeyi düşünün. Aslında, DC bölgesinde, çatılardan toplanan ve depolanan yağmur suyu hacmine göre su varili sahiplerine Enerji ve Çevre Bakanlığı'ndan indirimler sunulabilir. 

Bitkilerinizin sürekli sulamaya ihtiyacı olmasına rağmen, doymuş toprakta büyümeyeceklerini unutmayın. İç mekan bitkileri ve dış bahçeler için, kök çürümesini önlemek için uygun drenajın olduğundan ve toprağın çok ıslak olmadığından emin olun.
Mavi yağmurlama tenekesinden düşen su damlaları

3. IŞIK VE SICAKLIK

Belirli bitki için doğru sıcaklığın sağlanması hasarı önler ve büyümeyi teşvik eder. Kullandığınız ışığın yapay veya doğal olmasına bakılmaksızın, ışık eksikliği bitkinin büyümesini engelleyecektir. Bunun nedeni, ışığın bitkiniz için besin olması ve onu su ve karbondioksiti büyümeleri için gereken şekere dönüştürmek için kullanmalarıdır. 

İç mekan bitkileri için, onları güneş ışığının içeri aktığı güneye bakan bir pencereye veya güney yamacına bakan dış mekan bitkilerine yerleştirmek, fotosentezin gerçekleşmesini ve bitki büyümesini hızlandırmasını sağlayacaktır. 

Farklı bitkilerin farklı ışık ihtiyaçları vardır, bu nedenle üretkenliğinizi artırmak için mevcut her noktadan en iyi şekilde yararlanın gölgeli alanlar dahil. Marul veya pırasa ve yaban havucu gibi yapraklı sebzeler gölgeli alanlarda iyi büyüyebilir. 

Bunun nedeni, bazı bitkilerin daha düşük sıcaklıkları sevmesidir. Pek çok insan bahçelerini battaniyeyle ısıtmaya çalışır veya yoğun sıcakta bitkilerini pencereden kaldırır. Sebzelerinizin geliştiği sıcaklıkların farkında olmak daha hızlı ve daha sağlıklı büyüme sağlayacaktır.
bahar yeşil soyut orman doğal arka plan

4. HAVA VE İNCELTME

Bitkiler kendilerini beslemek için hava kullanırlar. Bitkilerin yaprakları havadaki karbondioksiti şekere dönüştürür, bu nedenle iyi hava sirkülasyonu iyi beslenmiş bir bitki anlamına gelir.

Tek bir bitkide ne kadar çok sebze büyürse, o kadar küçük olur. Besinler tüm ürünler arasında bölünür, böylece her sebzeye daha az mineral ve vitamin akar. En sağlıklı ve en büyüğünün üç veya dördü dışında hepsini budamak en iyisidir. Daha sonra sezonun ilerleyen saatlerinde, sadece bir veya ikiye kadar incelmek isteyeceksiniz. 

Bunlar, tüm besin maddelerini aldıkça ve daha fazla dolaşıma sahip olduklarından daha hızlı ve daha büyük olacaktır. Bitkileri beslemeye ve büyümeye yardımcı olacağından yaprakları tutabilirsiniz. En iyi örnek bir domates bitkisidir: Bu bitkileri ne kadar çok hava ile beslerseniz ve bitki üzerinde sadece birkaç domatese konsantre olursanız, o kadar çok yüzer.

5. HAŞERE KONTROLÜ

Bitkilerinize zarar vermeden onları durdurmak için haşerelere karşı önlem alın. Odaklandığınız bir avuç dolusu varken bitkilerinizi mahvetmek istemezsiniz. Görebileceğiniz sorunları anında düzeltebilmenizi sağlamak için yakından izleyin ve bitkilerinizi günlük olarak kontrol edin. Uçan haşerelerden ve yaprakları yiyen rahatsız edici sümüklü böceklerden korumak için savunmasız bitkilerin üzerine engeller koyun. 

Yetiştirme alanında ve çevresinde uzun çimlerin kesilmesi, sümüklü böcekleri bitkilerinizden kaçınmaya zorlar. Bir başka öneri de bahçenizde çiçeklere yer açmaktır; çok fazla yer kaplamayan çeşitleri seçin. Çiçek dikmek, akarlara ve yaprak bitlerine karşı yırtıcı olan uğur böceği ve uçan sinek gibi faydalı böcekleri çeker.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...