30 Eylül 2020 Çarşamba

Sudan başka hangi sıvı bitkileri büyütebilir?

Tohumları diğer sıvılarla sulayın ve büyüyüp büyümediklerine bakın.

Tohumların çoğunun büyümeye başlamak için sıcaklığa, ışığa ve suya ihtiyacı vardır. Peki suyu diğer sıvı türleriyle değiştirirseniz ne olur? Bu deneyi kullanarak onları test edin!
İhtiyacın olacak

Dört plastik bardak

Su ve diğer üç sıvı. İstediğiniz herhangi bir sıvıyı seçin, ancak bazı öneriler tuzlu su, şekerli su, sirke, soda, meyve suyu ve hatta bulaşık sabunudur!

Kir

Tohumlar - her bardak için 3 tane yeterli, büyümeye çalıştığınız her tür. Hızlı büyüyen tohumlara örnek olarak kadife çiçeği, ayçiçeği, fasulye ve bezelye verilebilir.

Sıvı ölçüm kabı

Kalem

Kağıt (deneyinizi ve bulgularınızı belgelemek için)

Talimatlar


Not: Herhangi bir deney için, yalnızca bir değişken (veya bu durumda kullandığınız sıvı olan tek bir şey değişecek şekilde) için ortamı kontrol etmek önemlidir. Bitkilerin büyümesini beklerken tohumların hepsinin aynı çeşitte olduğundan, kapların tamamen aynı şekilde kurulduğundan ve bardakların aynı alanda tutulduğundan emin olun.

Bilim adamınızdan 3 farklı sıvı seçmesini isteyin. 

Kağıdın üzerine, hangi sıvıları kullanmaya karar verdiğinizi yazın.
Genç bilim adamınızdan tahminler yapmasını isteyin. Her tohumla ne olacağını düşünüyorlar? Hangisi en hızlı büyüyecek? Hangisi en yavaş büyüyecek? Hangisi hiç büyümeyecek?
 

Suyu ve diğer üç sıvınızı toplayın. Sıvıları karıştırıyorsanız, her gün aynı şekilde yapılabilmeleri için kullandığınız ölçümleri not edin. (Örneğin, tuzlu su için 1 çay kaşığı tuzu 1 bardak suya karıştırırsanız, bitkilerinizi bir sonraki suladığınızda aynı oranı tekrarlayın.)

Her bardağı, kullanmayı planladığınız sıvının adıyla etiketleyin.

Her bardağı yaklaşık ⅓ oranında kirle doldurun

Her fincana 3 tohum ekleyin ve üzerini biraz kirle kapatın. Tohumları toprağın çok derinlerine dikmediğinizden emin olun, yoksa büyümek için yeterince ışık alamayabilirler.

Bardakları güneşli, sıcak bir yere koyun.

Her bitkiyi sulamak için kullanacağınız sıvı miktarına karar verin. Her fincanda 2 ila 4 yemek kaşığı sıvı tavsiye ediyoruz, tohumları çok fazla sıvı içinde boğmamaya dikkat edin.
 

Her fincandaki etiketleri bir kılavuz olarak kullanarak, genç bilim insanınızı gereken sıvıyı ölçmeye ve ilgili bardağa boşaltmaya teşvik edin.

Önümüzdeki birkaç gün boyunca, belirlenen sıvıyı her fincana eklemeye devam edin ve aynı miktarı eklemeye devam ettiğinizden emin olun. Bitkilerin aşırı sulanmasını önlemek için sadece toprak kuruduğunda ekleyin.
Bilim adamınızı her gün gözlem yapmaya teşvik edin ve bunları bir kağıda not edin. Ne görüyorlar? Sade su kullanan tohuma ne oluyor? Diğer tohumlarla nasıl karşılaştırılır?

Deney Uzantıları

Diğer değişkenleri kullanarak bu deneyi deneyin. Örneğin, tüm bitkileri sade suyla sulayın, ancak aldıkları ışık miktarını değiştirmeyi deneyin. Veya bir bitkiyi sıcak bir yerde, diğerini soğuk bir yerde yetiştirmeyi deneyin. Dene ve neler olacağını gör!

Nasıl çalışır

Bitkiler milyonlarca yıldır büyüyor, kendi besinlerini sudan, karbondioksitten ve ışıktan yapıyorlar. Başka bir sıvı kullanarak bitki yetiştirmeye çalıştığınızda, moleküller (veya o sıvıyı oluşturan şeyler) su moleküllerinden farklı şekillerde olur. Farklı şekillerinden dolayı fotosentez sürecini engellerler, bu yüzden tohumlar büyümeleri gerektiğini bilmezler!

Molekül 

Bir maddenin tüm özelliklerine sahip olan en küçük birimi. Örneğin, bir su molekülü, hala su olarak kabul edilebilecek en küçük birimdir.

Fotosentez 

Proses tesisleri güneş ışığı, su ve karbondioksit kullanarak kendi yiyeceklerini yapmak için kullanırlar.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...