30 Eylül 2020 Çarşamba

Bir bitkinin daha hızlı büyümesini sağlayan sıvı nedir?

Deneyler yaparken, değişkenler dışındaki her şeyi sabit tutmak önemlidir. Soda, su ve Gatorade arasındaki farkı test etmek istediğiniz için aynı bitki türü, aynı toprak türü, aynı saksı, aynı aydınlatma ve her biri için aynı sıcaklık kullanmalısınız. Sulama tekniğinizle ilgisi olmayan bir nedenle ölür veya filizlenmezse, her tür bitkiden birkaç tane bulundurmak akıllıca olacaktır.

Sonuçları ölçmenin en bariz yolu, bitkinin tabanına bir cetvel götürmek ve ne kadar uzadığını ölçmektir. Kullandığınız bitkiye bağlı olarak, yaprakların genişliği veya bolluğu, meyve veya sebzenin boyutu ve tadı ve kök büyümesi gibi diğer unsurlara bakmak isteyebilirsiniz. 

Örneğin, Ruth C. Yates ve John T. Curtis'in, sakarozlu suyun orkideler üzerindeki etkileri üzerine yaptıkları bir çalışmada, American Journal of Botany'de sunulan sükroz alan bitkilerin daha derin bir kök sistemi, ancak daha kısa sürgünleri vardı. Bunu soda ile suladığınız bitkilerde görebilirsiniz.
Alternatifler

Daha geniş bir değişken yelpazesini düşünün. Örneğin, testinize şekerli su ve tuzlu su eklemeyi veya daha çeşitli bitkiler kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu, bulduğunuz sonuçların genel olarak doğru mu yoksa yalnızca yaptığınız seçimler için mi geçerli olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Sahip olduğunuz zamana bağlı olarak, önceden başlamış bitkilerle başlayabilir veya bunun herhangi bir etkisi olup olmadığını merak ederek tohumlardan başlayabilirsiniz.

Sonuçlarınızı bulduğunuzda, sonuçlarınızı bilim fuarına katılanlara görsel olarak göstermenizi sağlayan bir pano tasarlayın. Örneğin, sonuçlarınız Gatorade'in daha düşük büyüme oranlarına neden olduğunu gösteriyorsa, bu sonuçların resimlerini gösterin. İnsanların kendi gözleriyle görme fırsatına sahip olması için gerçek bitkileri bile getirebilirsiniz.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...