13 Aralık 2019 Cuma

HPA eksen ve GABA işlevi ile ilişkisi doğal bir stres bozucu

Doğal GABA hakkında bilmeniz gereken her şey: özellikleri, etki mekanizması, özellikleri, faydaları, kullanım alanları, en son araştırma ve bilimsel görüş..

GABA Nedir?

GABA'nın tanımına bakarak başlayalım. Belirtildiği gibi, molekül gama-aminobütirik asidin kısaltılmış şeklidir. Adı başka türlü önerebilir olsa da, GABA aslında doğal bir moleküldür. Hayvan krallığının birçok türünde doğal olarak bulunur. İnsanlarda, beyinde bol miktarda bulunur. Bir nörotransmitter veya nöromodülatör görevi görür.

Bir nörotransmitterin rolü nedir?

Doğal GABA'nın beyinde nasıl hareket ettiğini anlamak için, bir nörotransmitterin etki mekanizmasına ve etkilerine bakmamız gerekir. Tanım olarak, bu, nöronlar arasında mesajlar ileten bir moleküldür, ancak aktarılan mesaj tipi, nörotransmitere bağlı olarak değişmektedir. İki tip vardır: uyarıcı ve inhibe edici nörotransmiterler. GABA ikinci kategoriye giriyor. Başka bir deyişle, GABA veya GABAerjik reseptörler adı verilen spesifik reseptörlere bağlanarak uyguladığı inhibitör etki potansiyeline sahiptir.

GABA reseptörü nedir?

Belirtildiği gibi, GABAerjik reseptörler, GABA'nın bağlandığı spesifik bölgelere sahiptir ve bunu yaparken, "inhibe edici mesajını" iletir. Bu mekanizmayı anlamak için, bir GABAerjik reseptör, çeşitli değişimler için bir kanal olarak görülmelidir. GABA ciltleme eylemini tamamladığında, bu kanallar kapalı bir alandan açık bir duruma geçerek konformasyonu değiştirir. Atom alışverişi, inhibe edici bir sinyalin iletilmesiyle sonuçlanmaya başlar. Bilim adamları bu sürece syn sinaptik öncesi ve sonrasında sinaptik nöron arasında sinyal iletimi ’diyorlar. Ayrıca GABAerjik sisteme de atıfta bulunurlar.

GABAerjik sistemin etkileri nelerdir?

Her ne kadar bu eylem mekanizması şimdi sağlam bir şekilde kurulmuş gibi görünse de, henüz çok yakın bir zamanda tam olarak anlaşılmış oldu. Tarihsel bağlamda kısaca belirtmek gerekirse, GABA, 1950'lerde Roberts ve Frankel adlı iki bilim adamı tarafından keşfedildi, ancak birkaç on yıl sonra insan beynindeki rolünün net bir şekilde tanımlandığı tespit edildi. Günümüzde, GABAerjik sistemin günlük yaşamın çeşitli durumlarını etkilediği bilinmektedir. Özellikle davranış ve düşmanlık, öfke ve saldırganlık gibi duygusal durumlar üzerinde olumlu etkileri vardır.

GABA’nın sakinleştirici, stres giderici etkisini açıklayan nedir?

Şimdi GABA'nın sakinleştirici, stres önleyici etkisinin nasıl ortaya çıktığına baktık, konuyla ilgili son bulguları keşfetmek ilginç. Belirtildiği gibi, GABA'nın yararları, GABAerjik reseptörlere bağlandığında verilir, ancak son araştırmalar aslında iki tip olduğunu gösterir: GABAA ve GABAB reseptörleri. Her ikisi de inhibe edici bir etki potansiyelini indükleyebilir, ancak GABAB reseptörleri başka bir özgünlüğe sahiptir. GABA bu reseptörlere bağlandığında, glutamat gibi uyarıcı nörotransmiterlerin salınımını engelleyebilir.

GABA ve glutamat arasındaki bağlantı nedir?

GABA inhibe edici bir nörotransmiterdir ve uyarıcı olanı glutamat eder. Kutupsal karşıtlar gibi görünseler de, aralarında doğrudan bir bağlantı vardır. Aslında, glutamat aslında GABA'nın öncüsüdür. GABA, glutamatın glutamat-dekarboksilaz denilen bir enzim ve bunun bir GABA türevi olan B6 vitamini ko-faktörü ile dönüştürülmesi sonucunda üretilir. Bu iki nörotransmiter de sinir sisteminde birlikte hareket ettiğinden bağlantı daha da ileri gider. Biri, diğerinin etkilerini dengeleyerek vücudun günlük yaşamın her yeni durumuna adapte olmasını sağlar. Eylem ya da kısıtlama, öfke ya da neşe, kaygı ya da rahatlama… GABA ve glutamat arasındaki dengenin önemli bir etkisi var!

Neden GABA takviyesi alıyorsunuz?

Şimdiye dek vücutta yeterli seviyede GABA bulundurmanın sakinliğin ve rahatlamanın desteklenmesine yardımcı olduğunu fark edeceksiniz. Bu sakinleştirici etki günümüzde stres ve kaygının kaçınılmaz olduğu göz önüne alındığında daha önemli. Gündelik kaygılar, iş baskıları, kişisel problemler… stres her zaman mevcuttur ve hafife alınmamalıdır. Uzun vadede ciddi sonuçları olabilir. Davranışsal ve uyku problemleri gibi kısa ve orta vadede olumsuz etkileri de olabilir. Stresin tüm bu etkilerini önlemek, bir GABA takviyesi kursunun ilgi çekici olabileceği kesindir. Ayrıca, vücudun doğal GABA seviyelerinin yıllar içinde azaldığını bilmeye değer. O zaman söylemek yeterli, bu takviye iyi düşünülmeye değer!

Uykusuzluk için ne kadar etkili?

Uykusuzluk bir dizi uyku problemini kapsar. Bilim adamları bazen onları şu şekilde sınıflandırırlar: ilk uykusuzluk - uykuya dalmakta güçlük, orta uykusuzluk - uykuda kalmama ve terminal uykusuzluk - çok erken uyanmak. Tüm durumlarda, uykusuzluk genellikle stres veya kaygı sonucudur. Doğal bir anksiyolitik ve stres bozucu olan GABA, yatmadan önce vücudu sakinleştirmede, uykusuzluğu önlemede ve kaliteli uykuyu geri kazanmada özellikle etkili olabilir.

GABA ve yüksek tansiyon?

Stres ve anksiyete üzerindeki olumlu etkilerine ek olarak, GABA aynı zamanda kardiyovasküler sağlık için de yararlar olarak kabul edilmektedir. Araştırmalar bu inhibitör nörotransmitterin kan basıncını azaltabildiğini gösteriyor

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...