2 Şubat 2020 Pazar

Yüksek kan basıncını düşürmek için en iyi takviye besinler hakkında bilgiler

Yüksek tansiyon yaygın bir sorundur. Bir kişi sağlıklı bir diyet uygulayarak, egzersiz yaparak ve sigara içmekten kaçınarak kan basıncını düşürebilir. Vitaminler, mineraller veya otlar da dahil olmak üzere diyet takviyeleri almak da yardımcı olabilir mi?

Amerikan Kalp Derneği'ne (AHA) göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm yetişkinlerin yaklaşık yarısında hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyon vardır.Hipertansiyona sahip olmak kişinin kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç riskini artırır.Sağlıklı bir yaşam tarzına öncülük etmek kan basıncını düşürebilir. Buna sağlıklı, düşük tuzlu bir diyet yemek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloyu korumak, sigara içmemek ve alkol alımını sınırlamak dahildir. Bazı insanlar için doktorlar ayrıca kan basıncını düşüren ilaçları tavsiye eder.

Bazı kaynaklara göre, doğal tedaviler ve diyet takviyeleri hipertansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu takviyeler işe yarıyor mu ve güvenli mi?

Bu makalede, kan basıncını düşürmek, etkinliklerini, risklerini ve alternatiflerini araştırmak için yapılan takviyeleri araştırıyoruz.

Takviyeler işe yarıyor mu?

Bazı kanıtlar, bazı takviyelerin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, ilgili çalışmaların çoğu düşük kalitededir veya küçük örneklem boyutları içermektedir.

Doktorlar rutin olarak hipertansiyon takviyeleri önermezler. AHA'ya göre, "Reçeteli ilaçların ve yaşam tarzı değişikliklerinin yerine geçebilecek özel haplar, vitaminler veya içecekler yok."

AHA, kan basıncını düşürmek için herhangi bir takviye almadan önce bir doktorla konuşmanızı önerir, çünkü takviyeler reklamı yapılan şekilde çalışmayabilir ve bazıları kan basıncını yükseltebilir.

Aşağıdaki bölümlerde, insanların yüksek tansiyonu düşürmek için aldığı bazı genel takviyelerin arkasındaki kanıtlara bakılmaktadır.

Potasyum

Potasyum, kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynayan bir mineraldir. Gıdalardaki çok fazla tuz veya sodyum, bir kişinin kan basıncını arttırdığında, potasyum sodyumu vücuttan temizler.

Sodyum yüksek tansiyona neden olur, çünkü böbreklerin suyu vücuttan verimli bir şekilde çıkarmasını önler. Fazla su taşımak kan basıncında artışa neden olur.

Potasyum kan basıncını iki şekilde azaltmaya yardımcı olur:

vücudun idrarda daha fazla sodyumdan kurtulmasına neden olarak
kan damarlarının duvarlarını gevşeterek
2017 tarihli bir çalışma incelemesinin yazarları, potasyum takviyelerinin hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını azaltmaya yardımcı olabileceğini bildirmektedir.

Etki, yüksek sodyum diyetleri olan kişiler, çalışmadan önce düşük potasyum alımı olan kişiler ve tansiyon ilaçları almayan kişilerde daha güçlüdür.

Bununla birlikte, potasyum takviyeleri böbrek rahatsızlığı olan insanlar için zararlı olabilir. Herhangi bir takviyede olduğu gibi, potasyum takviyesini denemeden önce bir doktora danışmak iyi bir fikirdir.

AHA, kan basıncını yönetmeye yardımcı olmak için yüksek potasyumlu yiyecekler yemeyi önerir. Bunlar:

kuru kayısı
ıspanak
domates
Avokado
mantarlar
kuru erik veya kuru erik suyu
yağsız veya az yağlı yoğurt veya süt
Magnezyum
Magnezyum, kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynayan başka bir mineraldir. Kas ve sinir fonksiyonu, bağışıklık sistemi ve protein sentezi dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreci destekler.

2016 incelemesinin yazarları, 34 çalışmanın sonuçlarını analiz ettikten sonra, magnezyum takviyelerinin kan basıncını azaltabileceği sonucuna varmışlardır. 1 ay boyunca günde 300 miligram (mg) magnezyum almanın, yüksek tansiyonu düşürmek için magnezyum seviyelerini artırabileceğini söylüyorlar.

Yetişkinler için önerilen magnezyum diyet ödeneği 310-420 mg'dır.Diyet Takviyeleri Ofisine (ODS) göre, magnezyum açısından zengin bir diyet de inme, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Magnezyum açısından zengin besinler şunları içerir:

Badem
ıspanak
Kaju fıstığı
yer fıstığı
Kara fasulye
Avokado
patates
Esmer pirinç
yağsız veya az yağlı yoğurt
Diyet lifi
Diyet lifi, kalbi ve bağırsağı sağlıklı tutmak için önemlidir. Yeterli diyet lifi yemek, aşağıdakileri azaltmaya yardımcı olabilir:

kolesterol seviyeleri
kan basıncı
kardiyovasküler hastalık riski
2018 incelemesi, bazı diyet lifi takviyelerinin hem diyastolik hem de sistolik kan basıncını düşürebileceğini bildirmektedir. 2005 yılında yapılan bir derleme, diyete günde yaklaşık 12 gram lif takviyesinin kan basıncını az miktarda azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) günde 25 gram lif tüketmenizi ve ABD'deki çoğu insanın bu miktarı yemediğini unutmayın.Diyete bol miktarda sağlıklı yüksek lifli gıda eklemek yardımcı olabilir ve lif takviyeleri iyi bir alternatif olabilir.

Folik asit

Yüksek tansiyon, doktorlar gestasyonel hipertansiyon olarak adlandırdığı zaman hamilelik sırasında özellikle zararlı olabilir. Bir kadın bu sorun için tedavi almazsa, preeklampsi, inme, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Bir 2018 çalışması, folik asit içeren takviyeleri almanın, gebelik hipertansiyonu ve preeklampsi riskini azalttığını buldu.

Folik asit bir B vitaminidir ve hamilelik sırasında bu vitaminin yeterli miktarda alınması doğum anormalliklerini önlemeye yardımcı olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hamile kalabilecek kadınların günde 400 mikrogram folik asit almasını önermektedir.Birçok doğum öncesi vitamin, bağımsız bir takviye olarak da bulunan folik asit içerir. Hamile olmayan insanlarda, araştırmacılar folik asidin yüksek tansiyon üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını henüz belirlememişlerdir.

Koenzim Q10 (CoQ10) vücutta oluşan ve hücre kimyasında önemli bir rol oynayan doğal bir maddedir. Hücrelerin enerji üretmesine yardımcı olur.

Bazı bilim adamları, bu takviyenin bir antioksidan olarak hareket ederek ve arterlerde yağ birikintilerinin oluşmasını önleyerek kan basıncını azaltabileceğine inanmaktadır.Bununla birlikte, ODS'ye göre, "Şu anda mevcut olan az miktarda kanıt, CoQ10'un muhtemelen kan basıncı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir." Ayrıca, organizasyon, kalp hastalığının yararları üzerine yapılan araştırmaların sonuçsuz olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...