2 Şubat 2020 Pazar

Kompostlamanın faydaları nelerdir? Kompost için malzemeler

Çevre Koruma Dairesi'ne (EPA) göre, depolama alanları ve yakma tesislerindeki çöplerin% 28'inden fazlasını gıda artıkları ve bahçe atıkları oluşturmaktadır. Kompostlama, bir kişinin çöp kutusuna attığı yiyecek miktarını azaltabilir.

Kompostlama ayrıca bitkilerin büyümesine yardımcı olabilecek besin açısından zengin bir toprak arttırıcı oluşturur. Kompost veya humus adı verilen bu son ürün, insanların bahçelerde, çiftliklerde ve malç olarak kullanabileceği karanlık, toprak benzeri bir maddedir.Kompostlamanın gezegenin, insanların ve hayvanların sağlığı için doğrudan ve dolaylı faydaları olabilir. Bu makalede onlar hakkında bilgi edinin.

Kompostlamanın faydaları

Genç bir çocuk ve yetişkin kadın yemek atık bir kompost içine koyarakİnsanlar bahçelerinde besin açısından zengin toprak oluşturmak için kompost kullanabilirler.Birçok insan çevresel ve kişisel sağlık nedenleriyle kompost yapmaya karar verir.

Kompostlama düzenli depolama sahalarındaki israfı azaltmaya yardımcı olur. Bir kişi belirli yiyecekleri veya avlu atıklarını çöp kutusuna atmak yerine, onu kompost edebilir.Bu, dünyaya doğal olarak geri dönmesini sağlar ve düzenli depolama alanlarındaki atık miktarını azaltır. Ayrıca bir kişinin atık toplama maliyetlerinden tasarruf etmesine yardımcı olabilir.İnsanlar bahçelerde kompost, humus veya malç kullandığında, toprağın besin içeriğini arttırır.

EPA'ya göre, kompostlama:

Depolama alanlarından gelen bir sera gazı olan metanı azaltır.
Kimyasal gübrelere olan ihtiyacı azaltır veya ortadan kaldırır.
Çiftçiler için daha yüksek mahsul verimi sağlar.
Düşük kaliteli toprağı iyileştirerek ormanların, sulak alanların ve habitatların geri kazanılmasına yardımcı olur.
Toprağın tehlikeli atıklarla kirlenmeden kurtulmasına yardımcı olur.
Toprağın nem seviyesini korumasına izin verir, bu da sulama ihtiyacını azaltır.
Atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltır.
Kompost toprağın sağlığını artırabileceği ve sera gazlarını azaltabildiği için insan sağlığı için faydaları olabilir.

Bir makale, atmosferdeki karbondioksit artışının insanlarda çinko eksikliğine yol açabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda topraktaki besin maddelerinin eksikliklerinin insanların toprakta yetiştikleri gıdalarda daha az besine yol açabileceğini gösterir.

Kompostlamaya da dolaylı insan sağlığı faydaları olabilir. Bir kişi ev bahçesinde kompost kullanıyorsa, daha fazla meyve ve sebze ve daha sağlıklı bitkiler elde edebilir. Kompostlama evde sağlıklı gıdaların büyümesini daha başarılı hale getirebilir.Daha az kimyasal böcek ilacı ve gübre kullanmak da insan sağlığına fayda sağlayabilir.

Bazı kanıtlar, pestisitlerin kanserle bağlantıları olabileceğini düşündürmektedir. Bazı sağlık uzmanları, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle pestisit alternatifleri bulmak için “acil bir ihtiyaç” olduğunu düşünmektedir.Pestisitlerin gıda üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Kompostlama bu kimyasallara olan ihtiyacı azaltabileceğinden, insanların ve hayvanların sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olmak için düşük maliyetli ve çevre dostu bir yol olabilir.

Kompost için malzemeler

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, kompost dört bileşen gerektirir:

yeşil madde (azot bakımından yüksek)
kahverengi madde (yüksek karbonlu)
nem (su)
oksijen (hava)
Birlikte, bu bileşenler bakteri, mantar, solucan ve diğer organizmaların organik maddeyi doğal olarak kompost haline getirmesine izin veren bir ortam yaratır.

Yeşil madde

Yeşil madde, kompost için amino asitler ve protein sağlayan azot bakımından zengin organik madde içerir. Yeşil malzeme şunları içerir:
meyve ve sebze artıkları, kabukları, çekirdekleri ve tohumları
kahve telvesi ve kahve filtreleri
inek, koyun ve keçi gibi otoburlardan elde edilen gübre
ekmek, pide, tahıl ve tortilla kabukları
pişmiş pirinç ve makarna
otlar ve baharatlar
fındık ve fındık kabuğu
ezilmiş yumurta kabuğu (yumurta akı veya yumurta sarısı değil)
Kahverengi madde

Kahverengi madde karbon açısından zengin bir malzemedir. O içerir:

solmuş yapraklar
saman ve saman
ağaç dalları ve dallar
karton
talaş ve talaş (ticari yangın kütüklerinden ve odun kömürü briketlerinden gelen küllerden kaçının)
şömine külleri
rendelenmiş gazete
çiçek kupürleri
houseplants
gevşek yaprak çay ve doğal çay poşetleri
pamuklu kumaşlardan kurutma tiftiği
Kompost yapmamak
Kompost yapmayı hatırlamanın kolay bir yolu, malzemenin nereden kaynaklandığını düşünmektir.

Yerden gelen gıdalar ve diğer ürünler genellikle kompost için güvenlidir. Buna meyve, sebze ve tahıllar, bunların hurdaları ve tohumları da dahildir.Yerden gelmeyen şeyler kompost için güvenli değildir. Buna hayvansal ürünler, doğal olmayan kaynaklardan gelen ürünler veya yağlı yiyecekler dahildir.

Ayrıca, bazı şeyler kompostlama sürecini bozabilir veya hastalıklara neden olabilir. Kompost yapmayın:

hayvanlardan gelen et, kemikler, yağ ve deri
yoğurt, süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri
yumurta sarısı ve beyazlar
evcil hayvanlardan ve köpek ve kedi gibi et yiyen hayvanlardan elde edilen gübre
yağlı yiyecekler veya yağlar
ticari yangın kütüklerinden ve odun kömürü briketlerinden küller
işlenmiş ahşap talaş veya parçaları
hastalıklı bitkiler veya dallar
Soğan ve sarımsak solucanları itebilir. Bu nedenle, birçok insan onları kompostlarına eklemez.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...