17 Ekim 2018 Çarşamba

Diyet yaparken ekmek tüketilirmi? Hangi ekmek çeşitleri diyetimize katkı sağlar

Diyete başlayan insanlar ilk olarak ne yapar ? Tabi ki ekmeği keser ! Aslında bu bilinenin aksine beslenme bilimiyle çelişkili bir durumdur. Bilinenin aksine doğru tüketildiğinde ekmek kilo vermenize yardımcı olmaktadır. Önemli nokta nerede nasıl tüketileceğidir.

Ekmek doğru kullanıldığında sanıldığının aksine kilo almanıza sebep olmaz hatta kilo vermenize yardımcı olur. Ekmek kan şekerini dengeler aslında ekmek değil kan şekerinin ritmini bozan basit karbonhidratlar tüketilmemelidir. Önemli nokta hangi tür ekmeği ne kadar yiyeceğinizdir.

Ekmek parçalanmasının ardından beynimin besin kaynağı olan glikoza dönüşür. Glikoz ise beynimizin tek besin kaynağıdır. Dolayısıyla ekmek kan şekerini dengelemektedir. Buradaki önemli nokta kan şekeri ritmini bozan basit karbonhidratlardan (beyaz ekmek, çikolata, şekerleme vb.) gibi gıdaları tüketmemektir.

Esmer ekmeklerin beyaz ekmeklere göre daha az kalorili olduğu da aslında doğru değildir. Beyaz ekmek yulaf, çavdar ya da tahıllı ekmek ile aynı kaloriderdir ve aynı oranda karbonhidrat içerirler ancak neden bu ekmekler beyaz ekmeğin aksine önerilmektedir ?

B vitaminleri tam tahıllı ekmekte yer alırken beyaz ekmekte bulunmaz.

Diyetin en önemli ihtiyaçlarından biri olan posa içeriği sayesinde tam tahıllı ekmek tükettiğinizde çok daha uzun süre tok kalırsınız. Ancak beyaz ekmeğin posa içeriği neredeyse yoktur. Bu sebeple beyaz ekmek tükettikten kısa bir süre sonra açlık hissedersiniz.

Beyaz ekmeğin Glisemik indeksi yüksektir ve tüketim sonrasında fazla insülin salgılayarak yağ olarak depolatır. Bu sebeple bel bölgenizde kilo yapar.

Ancak tam tahıllı ekmek düşük glisemik indeksine sahiptir. Kan şekerinde ani oynamalara sebep olmaz ve daha az insulin salgılanmasını sağlar.

Bu sayede hem tok hissedersiniz hem de tükettikleriniz yağa dönüşmeden vücudunuz tarafından kullanılır. Bağırsakların daha işlevli çalışmasını sağlamaktadır.

EKMEĞİN YARARLARI NELERDİR ?

Lif değeri yüksek tam tahıllı ekmek tüketmek;
Bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
Posa içeriği ve tokluk hissi sayesinde kilo almanızı engellemektedir.
Kalp krizi riskinin azalmasını sağlamaktadır.
Tip 2 diyabet hastası olma riskinizi azaltmaktadır.

HANGİ EKMEK KİLO ALDIRMAZ ? HANGİ EKMEĞİ ALMALISINIZ ?

Tam buğday ekmeklerini tercih etmelisiniz.
Tercihiniz buğday gibi kokan ekmekler olmalıdır.
Sert ve koyu renkli olmalıdır.
Gerçek buğday özü tatlı değildir ve eğer ekmek tatlı ise almaktan kaçının. Eğer ekmek size tatlı geliyorsa muhtemelen mısır şurubu içeriyordur. Mısır şurubu kanser gibi pek çok hastalığa neden olabilir. Bu yüzden uzak durun.
Lif oranının yüksek olmasına özen gösterin.
Kalp Vaktı bir dilim ekmek için 400 mg sodyumun üstünü önermemektedir. Ekmeğin içerisindeki tuz oranına bakınız.
Raf ömrünü uzatmak için katkı maddelerinin olmamasına dikkat ediniz.
Fırından alıyorsanız mutlaka içeriği sorun.

NE KADAR TÜKETİLMELİ ?

Tam Tahıllı, Çavdar, Buğday ekmekleri/1 ince dilim
Kepekli Etimek / 3 dilim
Kepekli Lavaş / 1/4
Yulaf Ezmesi / 2 dolu yemek kaşığı
Leblebi / 1 çay kaşığı
Kepekli Grisini / 2 tane

TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN YARARLARI NELERDİR ?

Tam buğday ekmeği oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. İçerisinde B1, B2, B3 ve B9 vitaminleri içerir. Beyaz un ise işlenirken bu vitaminlerin çoğunu kaybeder.

Örnek verecek olursak tam buğday unu beyaz una oranlar 3 kat daha fazla niasin (b3) vitamini içermektedir. Ayrıca tam buğday ekmeği demir, selenyum, potasyum, fitokimyasallar, antioksidanlar ve E vitaminleri içermektedir. En sağlıklısı tabi ki evde üretilmesidir.

EV EKMEĞİ TARİFİ

Malzemeler

300 ml ılık su
Çok az zeytinyağı (şekillendirmek için)
4 su bardağı kadar tam buğday ekmeği
2 tatlı kaşığı kadar toz maya
1 çay kaşığı kadar tuz
Çörek otu yahut susam

Hazırlanışı

Toz mayayı ılık suyun içerisine koyduktan sonra karıştırıp 15 dakika bekleyin. Bu esnada mayalı su hafif hafif kabaracaktır. Genişçe bir kaba tam buğday ununu koyup ortasını havuz gibi açın ve mayalı suyu içerisine koyun. Karıştırın ve ardından yumuşak bir hamur şekline getirin.

10 dakika yoğurmanın ardından hafif yağlı bir kaba alarak ağzını kapatın. Ilık bir yere koyup 2 saat kadar kabarması için bırakın. Ardından biraz daha yoğurup bir tepsiye alın. Tekrar mayalanması için 30 dakika bekleyin.

İsteğinize göre üstüne çörek otu yahut susam serpin. Fırının ısısını 200 derece ayarlayın. Yaklaşık 30-40 dakika kadar altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Fırınınız turbo ise 180 derecede pişirebilirsiniz.

Ekmeğinizi fırından alıp bir telin üstüne ılınmaya bırakın. Afiyet olsun ! Kalıptan çıkarıp kesebilirsiniz.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...