27 Temmuz 2017 Perşembe

2017 Kan Grubuna Göre Diyet ve Beslenme Şekilleri

Beslenme şeklinin cinsiyet, yaş, fizyolojik ve metabolizmal özellikler gibi birçok etmene göre değiştiğini biliyoruz. Birçok kişi aynı beslenme şekline sahip olsa da kilo olarak, görünüm olarak oldukça farklı özelliklere sahip olabiliyorlar. Bu durum bir nevi kan grubuna göre diyet ve beslenme methodunun anlaşılmasını da sağlamıştır.

Beslenme, dolayısıyla alınan kaloriler aynı olsa dahi her kişinin metabolizmasının çalışma hızı, gün içerisinde harcadıkları enerji miktarı farklılık göstereceği için kilo miktarı da buna göre değişkenlik göstermektedir. Kilo problemi yaşayan birçok insan bu tür etmenlere dikkat etmeden ve yanlış beslendikleri için sağlıksız bir vücuda sahip olabiliyorlar.

Sağlıklı beslenmek, vücudunuzun özelliklerine göre beslenmek, yediğiniz miktarı ayarlayabilmek kilo problemi yaşamamak adına oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse etrafınızda oldukça fazla yemek yiyip, aynı zamanda yüksek kalorili besinlerle beslenen ama çok zayıf insanlar görürsünüz. Aynı şekilde sizden çok daha az yiyen ama çok fazla kiloya sahip insanlar da görürsünüz. İşte bu durum.. kişinin vücuduyla alakalı, fizyolojik veya metabolizmal özelliklerden kaynaklanmaktadır.

Bu etmenlerin dışında son zamanlarda beslenme konusunda adını sıkça duyduğumuz Canan Karatay çok farklı bir etmen daha ortaya atıyor. Bu da kan grubuna göre beslenme şekli. Bugün makalemizde oldukça geniş bir şekilde kan grubuna göre diyet ve beslenme şekli nedir, nasıl yapılmalıdır gibi konulara değineceğiz.

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için bir çözüm yolu olan Canan Karatay’ın üzerinde durduğu ve birçok araştırmalar sonucunda hazırladığı kan grubuna göre diyet nedir bugün sizlere anlatacağız. Bildiğiniz gibi 0, A, B ve AB olmak üzere 4 farklı kan grubu vardır.

Yani bu demek oluyor ki kan grubuna göre diyet listeleri de 4 farklı şekilde hazırlanmalıdır. Bugün 4 farklı kan grubunun zayıflaması için gereken besinleri sırasıyla sizleri anlatacağız. Anlatacağımız bilgiler doğrultusunda kan grubuna göre diyet listenizi kendiniz hazırlayabileceksiniz.

0 Kan Grubuna Göre Diyet

0 grubu kan grubuna göre diyet listesinde eti bolca bulundurabilirler. Yağsız olarak ve dondurulmamış kırmızı, 0 kan grubuna gore beslenmebeyaz et ve balık protein ağırlıklı listenizde yer vereceğiniz hayvansal gıdalardan olmalıdır. Süt ve süt ürünleri bu grup için biraz daha az tüketilmeye dikkat edilmelidir.

Diyetinizde yer vermemeniz gereken besinler ise size kilo aldıran ekmek ve taneli sebzelerdir. 0 kan grubuna göre diyet listesinde bulunmaması gereken diğer bir besin ise buğdaydır. Buğday içinde bulundurduğu gluten miktarı sebebiyle 0 kan grubu için kesinlikle uygun değildir.

Sebzenin, iyotlu tuzun, deniz ürünlerinin, meyvenin bol bol tüketilmesi gereken 0 grubu kişilerin mide asitleri biraz daha fazla olduğu için süt ve süt ürünleri ile yumurta daha az ve dikkatli tüketilmelidir. 0 kan grubuna göre diyet listesinde yemekler zeytinyağı ile pişirilmeye dikkat edilmelidir.

A Kan Grubuna Göre Diyet

A kan grubu kesinlikle ayaküstü beslenmemeye dikkat etmelidir. Bu kişiler kan grubuna göre diyet listelerini A Kan Grubuna Göre Beslenmehazırlarken soya proteinlerini, sebzeleri ve tahılları bol bol tüketmeli ve listelerinde yer vermelidir. 0 grubunun aksine A grubu etten biraz daha uzak durmalıdır.

Çünkü sindiriminde zorlanır ve vücutlarına ağırlık verirler. A kan grubuna göre diyet listesinde enerji sağlayan besinler olarak protein ve sebzeleri yazabilirsiniz. A grubu kişilerin temel enerji kaynağı protein ve sebzelerdir.
A grubunda metabolizmanın yavaşlamasına neden olan süt ve süt ürünleri bu grup içinde az tüketilenler arasında olmalıdır.

Metabolizmanın yavaşlaması kilo almanız demektir bu nedenle ihtiyaç miktarınca tüketilmelidir. A kan grubuna göre diyet listesi, kırmızı et dışında beyaz et ve balığa ağırlık vermelidir. Bunun dışında sebzeler çok önemlidir ve en çok sarımsak, havuç, ıspanak ve balkabağı bu grubun vazgeçilmezleridir. Meyve olarak narenciye dışında vişne ve eriğe ağrılık verilmeli ve özellikle tropikal meyveler tercih edilmelidir.

B Kan Grubuna Göre Diyet

Mısır, fındık, mercimek, buğday B grubu için kilo almaya sebep olan besinlerdir. Çünkü bu besinler B grubu B Kan Grubuna Göre Beslenmekişilerinde yorgunluk, kan şekerinde düşme ve vücudun su tutması gibi sebeplere yol açmaktadır. Süt ve süt ürünleri aşırıya kaçılmadan tüketilebilir ancak et ürünlerinde biraz daha dikkatli olmak gereklidir. B kan grubuna göre diyet listesinde süt ve süt ürünlerine ağırlık verilmeli ve bunun dışında hindi ve deniz ürünleri tüketilmelidir.

B kan grubu için sindirimi zor olan mısırözü yağı, ayçiçek veya susam yağı gibi yağ çeşitleri kesinlikle tüketilmemeli, bunların yerine zeytinyağı tercihler arasında olmalıdır. B kan grubuna göre diyet listesi sebzeler ile donatılabilir. Sebzeler en çok tüketilmesi gereken kan gruplarından bir tanesidir. Gün içinde 4-5 öğün sebze yiyebilen B grubu sadece domatesten uzak durmalıdır. B kan grubuna göre diyet listesinde bulunan besinler patates, mantar, lahana ve bütün yeşil yapraklı sebzeler olmalıdır.

AB Kan Grubuna Göre Diyet

AB kan grubuna göre diyet listesi hem A grubu hem de B grubu ile iç içe bir şekilde hazırlanacaktır. A ve B grubu için AB Kan Grubuna Göre Beslenmeayrı ayrı tüketilmemesi gereken besinler olarak açıkladığımız yiyeceklerin hepsi AB kan grubu için de sakıncalıdır.

Sakıncalı olarak belirttiğimiz yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir denilemez ancak tüketilirken az tüketmeye ve sık sık tüketmemeye dikkat etmeniz gerekecek. Bu diyet listesinde diğer gruplara göre domates bol bol tüketilebilir. B grubunda önermediğimiz kırmızı et bu kan grubu kişilerinde de sakıncalı olabilir ve vücudunuzda yağ olarak depolanabilir. Bu nedenle sık sık tüketmemeye ve tüketeceğiniz zamanlarda da sebzeler ile birlikte tüketmeye dikkat edin.

Zayıflamak ve fazla kilolardan kurtulmak için AB kan grubuna göre diyet listesinde sebzeler, süt ürünleri ve deniz ürünleri ağırlıkta olmalıdır. Mide asidinin düşük seviyelerde olması sebebiyle hayvansal protein gıdalarının sindirimi zor olabilmektedir. Bu nedenle bu tür besinleri az tüketmeye dikkat edin.

Kırmızı et olarak dana ve sığır eti tercih dışı olmalı ve tavşan, kuzu ve koyun eti tercihleriniz arasında olmalıdır. AB kan grubuna göre diyet listesi hazırlanırken özellikle süt ve süt ürünlerini listeye yerleştirme esnasında B grubunu baz almak gereklidir. Süt ve süt ürünlerinden kefir, yoğurt ve yağsız krema listenizde yer alabilir.

Yumurtanın da rahatlıkla tüketilebileceği bu kan grubunda kolestrol seviyesinin yükselmemesi için 2 yumurtanın beyazı ve 1 sarısı olacak şekilde tüketilmelidir. Protein ihtiyacının rahatlıkla bu şekilde karşılanabileceği AB kan grubuna göre diyet listesi diğer gruplara göre biraz daha inceleme ve araştırma duyularak hazırlanmalıdır.

Öne Çıkan Yayın

Bitkilerimin daha hızlı ve büyümesini nasıl sağlayabilirim?

Çoğu insan, en yüksek potansiyele sahip bitkiler yetiştirirken tatmin bulur. Büyük, hızlı büyüyen bir bahçeye sahip olmak tesadüfen olmaz; d...